Share |


Reacties: 8 Opmerkingen

op Saturday, 29 May 10, schreef ben

Nee, deze missie heeft niets met vrede te maken.

Zoals ik ook op een ander blog als bijdrage schreef:Een groeiend deel van de Westerse wereld is het zat. De isolatie en blokkade van anderhalf miljoen mensen in de Gaza strook door Israel, mede geholpen door Egypte, is onrechtvaardig.
IsraŽl moet het failliete boycot beleid onmiddellijk opgeven, met Hamas rechtstreeks gaan praten en de vele gevangenen, waar onder minderjarige kinderen, vrijlaten. Het argument (om ze niet vrij te laten) dat sommige gevangenen bloed aan hun handen hebben, kan ook gezegd worden van een aantal Joodse burgers van Israel.
En wie weet, wandelt Shailit via een van de tunnels naar de vrijheid.
Ook de onzinnige stappen om Hamas gevangenen zwaarder te straffen gaat tegen elk rechtvaardigheidsgevoel van mij in.
De archaÔsche maatregel om een heel volk te straffen is niet van deze tijd. Het werkt niet, wat de afgelopen periode van vier heeft geleerd. Cast Lead leverde 1400 doden op aan de kant van de bevolking zonder leger en beoogde doelen (bevrijden van Shalit en stoppen van raketten) niet gehaald
Wel veel leed veroorzaakt bij de Palestijnse burgers, groeiend kritiek voor het schenden van mensenrechten. Het verlaagt de standing van Israel wereldwijd en verhoogt de bereidheid tot extremisme aan beide zijden.

In jouw blog herkent ik twee elementen van benadering. Je aanval op links in Nederland en Hamas.
Als je eerlijk bent zie je dat het groeiend protest tegen de boycot en isolatie door IsraŽl breed door de Nederlandse bevolking gedragen wordt; zowel links, centrum als rechts. En dat geldt voor de hele westerse wereld. En kennelijk ontgaat het je ook dat het protest weinig te maken heeft met Hamas, maar met de anderhalf miljoen Gazanen.

op Saturday, 29 May 10, schreef

Aan Ben.
First of all, ik ga niet de woordvoerder van Ratna uithangen. Dat past mij niet.

Toch kan ik het niet laten op te merken dat zij er niet op uit is om hoe dan ook politiek links aan te vallen. Ze schrijft wel op, hetgeen mij ook -pijnlijk- opvalt. Dat is de radikale afkeer van geweld vooral door Westers georiťnteerde landen. Maar daarnaast begrip tonen voor diegenen die dan wel geweld - 'mogen'- gebruiken die in de z.g underdog positie zijn, of zo dat bekeken wordt.

Vervolgens dit. Je schrijft dat de Westerse wereld 'het zat is'. Ik denk dat een groeiend deel van de Westerse wereld het lŗnd IsraŽl zat aan het worden is! En waarom? Er zijn toch zoveel landen die ontzettend geweld gebruiken...???

Ik denk ook dat Shailit niet door een van de tunnels naar de vrijheid wandelt, of kŗn wandelen.
Momenteel is Egypte bezig om heel wat van die tunnels met gas in te spuiten.
Zoiets had IsraŽl eens moeten doen. Dan was onze planeet te klein!!!

Nog iets.
Soms wordt de stroomvoorziening in de Strip van Gaza afgesloten. Weet je waarom?
De electriciteitscentrale die o.m. energie aan Gaza levert is gelegen onder bereik van raketvuur van Hamas, en is beschadigd geraakt wat moest hersteld worden.
Meteen werd de VN ingeseind. Saillant detail hierbij is dat de Gazanen niets voor hun electriciteitslevering betalen. Maar dat terzijde.

IsraŽl zou maar het beste moeten gaan praten met Hamas.
Ik weet niet wat er zich daar afspeelt achter de -diplomatieke- schermen.
Maar hoed je voor ťťn ding, dat is de z.g. Hoedna. Daarover verwijs ik naar: http://www.icej.nl/nieuws/pmw/hudna.htm

De Free-Gaza vloot, is onderweg naar Gaza
Free Gaza??? Zijn de Gazanen dan echt vrij wanneer Hamas alles voor hen regelt en dicteert, zo vraag ik mij af.

Jezelf als land moeten verdedigen met grof, maar wŤl geprobeerd goed gericht geweld, dat spreekt inderdaad niet aan.
Ik vraag mij ook af of er werkelijk doeltreffende alternatieven voor geweld vanuit IsraŽlisch kader zijn. Zijn die er?

Een heel volk dan maar straffen? Zo wordt het wel gebracht door heel veel media, waaronder ook Westerse, maar...

Zowel IsraŽl, als de Palestijnen worden beiden als heel volk gestraft, want geheel in gijzeling genomen door elkaars geweld, waarbij het pijnlijk en overduidelijk is dat IsraŽl de zwarte Piet toegeschoven krijgt.
Waarom IsraŽl alleen?

op Saturday, 29 May 10, schreef Wouter Brassť

@Ben,
Dat lijkt wel mee te vallen met dat protest tegen de boycot van Gaza. Gisteren op EenVandaag ofzo deden 3 allochtonen een speciaal voor hun ontwikkelde stemwijzer, en minstens 2 daarvan (eentje moslim) waren het tot mijn verrassing eens met de stelling: "Zolang Hamas weigert om de staat IsraŽl te erkennen en geweld af te zweren kan Nederland geen directe contacten aanknopen." Nee, dat ging niet direct over de 'boycot' van Gaza, maar komt toch wel in de buurt.
Maar over het toch min-of-meer zelfgekozen Hamas bewind van Gaza blijft Ben's 'rechtvaardigheidsgevoel' akelig stil. Last van selektieve verontwaardiging, Ben?

op Sunday, 30 May 10, schreef Ratna Pelle

Ben,
Ik vind niet dat Israel hoeft te praten met een organisatie die tot haar vernietiging oproept en oproept alle Joden te doden. Je moet soms met je tegenstanders praten, maar er zijn grenzen. Ik snap niet dat daar zo weinig begrip meer voor is onder vooral zichzelf progressief noemende mensen (maar het is zoals je aangeeft breder).

Er zijn weinig Joodse burgers van Israel die aanslagen gericht op burgers hebben gepleegd en er zijn weinigen die de straat op gaan om te dansen en snoepjes uit te delen wanneer het Israelische leger per vergissing tientallen burgers heeft gedood. Het leger maakt fouten, en sommige soldaten zijn te 'trigger happy' en er wordt niet altijd streng genoeg opgetreden. Maar doelbewust tientallen burgers doden en daar trots op zijn, dat komt nauwelijks voor.

De blokkade is niet gericht op het straffen van een heel volk, maar om het Hamas regime te verzwakken en hen strategisch belangrijke zaken en middelen te onthouden. Jij zegt dat Cast Lead niet hielp, maar feit is dat het daarna een stuk rustiger is gworden en de kinderen in Sderot en andere plaatsen weer min of meer zorgeloos buiten kunnen spelen. Het aantal raketten is immers drastisch verminderd. Hamas heeft overduidelijk een harde klap gekregen, en ziet er daarom nu op toe dat nauwelijks nog raketten worden afgevuurd. Ondertussen gaat de wapensmokkel gewoon door en vroeg of laat zal er vrees ik een nieuwe confrontatie komen.

Er waren geen 1400 doden maar tussen de 1200 en 1300, en daarvan was het merendeel 'strijders'. Dat de media hier klakkeloos de Palestijnse claims en cijfers overnamen betekent nog niet dat ik dat ook moet doen of ze moet geloven. Ik heb lijsten gezien van honderden zogenaamde burgers die waren omgekomen die bij de Qassam Brigades, de Al Quds brigades of de Al Aqsa Martelaren brigades zaten. Dat was allemaal niet in de gewone media te lezen maar daarom niet minder waar.

Links neemt wel het voortouw in de anti-Israel hetze moet ik tot mijn spijt zeggen. De linkse partijen zijn veel eenzijdiger, willen allemaal sancties en druk op Israel terwijl de rechtse partijen een evenwichtiger standpunt hebben met kritiek op beide kanten (met uitsluiting van de PVV en de SGP, die eenzijdig pro Israel zijn). De kritiek op Israel is breder, maar wel het felst onder links. Vanwege mijn linkse achtergrond heb ik daar bijzonder veel moeite mee. Zo heb ik altijd een probleem met de verkiezingen, want de partijen die de stemwijzer en het kieskompas adviseren, dragen Israel geen warm hart toe.

Jouw ontgaat blijkbaar dat die Gaza activisten helemaal niet voor vrede en mensenrechten zijn, maar voor een wereld zonder Israel. Leg mij eens uit waarom men het voorstel van de Shalit familie heeft afgewezen? Ik heb e-mails van die mensen gezien waar de haat tegen Israel vanaf druipt. Gretta Duisenberg, Anja Meulenbelt en anderen die met de Gaza activisten weglopen zijn ook radikaal anti-Israel, en zien het hele land als bezet Palestina. En de activisten hebben blijkbaar geen enkel probleem met Hamas dat de Gazastrook bestuurt. Bij vorige bootacties lieten ze zich filmen terwijl ze Haniyeh en andere Hamas kopstukken omhelsden. Ik heb ook gewezen op de extremisten die meevaren, en een paar citaten gegeven. Ik hoor graag je mening over deze verlichte en vredelievende ideeŽn.

op Monday, 31 May 10, schreef Jook Elshout

Tot mijn verbazing hoor ik daarnet Turken op het journaal zeggen dat ze ďals mens reageren en dat ze tegen elke massaslachting zijnĒ (........) , maar ze willen niet praten over wat zij met de Koerden en de ArmeniŽrs hebben gedaan.

En Ratna: alle waardering voor jouw heldere artikelen, net als die van Hugo: http://brabosh.com/

op Monday, 31 May 10, schreef

De klunzig aandoende actie om uit helikopters af te dalen temidden van ziedende activisten doet mij vermoeden dat dit zo bedoeld was.
De inlichtingendienst van Israel wist allang dat de activisten deze ŤŤn voor ŤŤn uit een helikopter neerdalende soldaten zou aanpakken.
Altijd goed voor wat beelden die Israel uitgebreid blijft tonen, hoe radicaal de activisten wel niet zijn.
Dat er vele doden zijn gevallen en nog meer gewonden aan de kant van de activisten was de gebruikelijke verwachting.
Missie voltooid en rot voor die soldaten die het kortste strootje trokken en als eerste naar beneden moesten, nu ja je moet er wat voor over hebben om je land te verdedigen en volgende keer beter.

op Thursday, 3 June 10, schreef

Ik plaats de onderstaande open brief van Rabbi Meir Kahane uit IsraŽl aan de wereld.

Inmiddels al meer dan 15 jaar oud, maar nog steeds zeer actueel:

'Beste wereld,

Ik heb begrepen dat jullie boos op ons hier in IsraŽl zijn. Het schijnt dat jullie hťťl boos zijn, zelfs woedend. Het lijkt er trouwens op dat jullie iedere paar jaar boos op ons worden. Vandaag is het Gaza* en de 'wrede onderdrukking van de Palestijnen', gisteren was het Libanon * en daarvoor kwam het door het bombardement van de kernreactor in Irak, de Yom Kippur oorlog, de SinaÔ-campagne. Het lijkt er dus op dat Joden die overwinnen en daardoor blijven leven, jullie buitengewoon kwaad maken.

Maar beste wereld, lang voordat IsraŽl bestond, waren jullie al boos op ons Joden. De Duitsers die Hitler kozen werden boos op ons, en de Oostenrijkers die zijn intocht in Wenen toejuichden, werden ook boos op ons. We maakten een hele rij Slavische landen boos: Slovaken, Litouwers, Oekrainers, Russen, Hongaren, Roemenen. Ja, we hebben een lange geschiedenis achter de rug met de boosheid van de wereld.

We maakten de Kozakken boos, die tienduizenden van ons vermoordden in 1648 en 1649. We maakten de kruisvaarders boos die tijdens hun bevrijding van het 'heilige land' zů boos op Joden waren, dat ze ontelbaren van ons afslachtten.

Eeuwenlang maakten we de Rooms Katholieke kerk boos, die zijn best deed om ons door middel van inquisities onze plek te wijzen. We maakten ook de aarstvijand van deze kerk, Maarten Luther, boos, die in zijn oproep om de synagoges te verbranden met de Joden daarin, een bewonderenswaardige christelijke oecumenische geest ten toon spreidde.

Juist omdat wij zo van slag waren omdat wij jullie iedere keer boos maakten, beste wereld, besloten we om jullie bij wijze van spreken te verlaten, en onze eigen Joodse staat op te richten. De reden is dat het samenleven met jullie in de verschillende landen waaruit jullie bestaan, jullie klaarblijkelijk irriteerde, boos en van slag maakte. Wat was er dan beter dan jullie te verlaten en op die manier van jullie te houden, zodat jullie misschien ook van ons zouden kunnen gaan houden?

Dus besloten wij om naar huis te gaan. Ons thuis, waar we 1900 jaar eerder uit weggedreven waren door de Romeinen, die we klaarblijkelijk ook al boos gemaakt hadden.

Het lijkt er echter op, beste wereld, dat jullie maar moeilijk tevreden te stellen zijn. Nadat we jullie en jullie pogroms en inquisities en kruistochten en holocaust hadden verlaten en besloten om in ons eigen kleine landje te gaan wonen, blťven jullie nog steeds boos op ons.

Jullie werden boos omdat we die 'arme Palestijnen' zouden onderdrukken. Jullie zijn ontzettend kwaad dat we het land dat we in 1967 veroverden, niet wilden opgeven, want dat was in jullie ogen toch hťt obstakel voor 'vrede' in het Midden Oosten.

Moskou is boos, Washington is boos, de radicale moslims zijn boos en ook de vriendelijke Egyptische gematigden zijn boos.

Maar beste wereld, verplaats je eens in de reactie van een gewone Jood uit IsraŽl. In 1920, 1921 en 1929 bestonden er nog helemaal geen 'gebieden uit 1967' om vrede te bewerkstelligen tussen Joden en Arabieren. Er was zelfs nog helemaal geen Joodse Staat waar ook maar iemand boos op kon worden.

Ondanks dat slachtten diezelfde 'onderdrukte Palestijnen' tientallen Joden in Jeruzalem, Jaffah en Hebron af. Op ťťn dag werden er in 1929 67 Joden in Hebron afgeslacht.

Beste wereld, waarom deden de Arabieren, de Palestijnen, dat in 1929? Zou dat toen al hun boosheid over de IsraŽlische 'agressie' in 1967 geweest kunnen zijn? En waarom werden er 510 Joodse mannen, vrouwen en kinderen door Arabieren afgeslacht tussen 1936 en 1939? Was dat soms ook omdat zij boos waren vanwege '1967'?

En toen jullie, beste wereld, in 1947 het VN-verdelingsplan presenteerden, waarin een Palestijnse staat werd gecreŽerd naast een piepklein IsraŽl, en de Arabieren 'NEE!' schreeuwden, ons de oorlog verklaarden en 6000 Joden ombrachten, was dat omdat zij toen al boos waren vanwege '1967'?

En trouwens, beste wereld, waarom hebben we jullie boze uitroepen toen nŪet gehoord? De 'arme Palestijnen', die al jaren Joden vermoorden met explosieven en bommen, zijn dezelfde mensen die, toen ze Šl het land hadden wat ze nu eisen om hun eigen staat op te richten, probeerden om de Joodse staat in de zee te verdrijven.

Dezelfde bedriegelijke gezichten, dezelfde haat, dezelfde kreten 'Slacht de Joden af!' die nu worden geschreeuwd, waren toen ook al te horen. Dezelfde mensen met dezelfde droom: vernietig IsraŽl.

Wat hen gisteren niet lukte is vandaag nog steeds de dag hun droom - maar wij zouden hen dan niet mogen 'onderdrukken'?

Beste wereld, jullie keken toe gedurende de Holocaust. Jullie keken toe toen in 1947 zeven landen ons de oorlog verklaarden, de oorlog die de Arabische Liga trots vergelijkt met de 'Mango slachtingen'. Jullie keken toe in 1967, toen Nasser, wild toegejuichd door uitzinnige massa's in iedere Arabische hoofdstad in de wereld, zwoor de Joden de zee in te drijven.

En morgen kijken jullie ook gewoon toe, als IsraŽl zich geconfronteerd ziet met de dreiging uitgeroeid te worden.

Omdat wij weten dat de Arabieren dagelijks van deze uitroeiing dromen, zullen we alles doen wat mogelijk is om in leven te blijven in ONS EIGEN LAND!

En beste wereld, als jullie daar mee zitten, denk dan eens aan al die keren in het verleden dat jullie ons dwars zaten. In ieder geval, beste wereld, als jullie je storen aan ons, is hier tenminste ťťn Jood in IsraŽl, die dat helemaal NIETS kan schelen.'

op Friday, 4 June 10, schreef ben

Amos Oz schreef in zijn VK commentaar van 2/6: Sinds de Zesdaagse Oorlog in 1967 is IsraŽl gefixeerd geraakt op militaire kracht. De mantra luidt: wat niet gedaan kan worden met geweld, kan met nog meer geweld worden gedaan.
De blokkade door IsraŽl van de Gazastrook is een van de wanproducten van deze opvatting. Ze is geworteld in de foutieve opvatting dat Hamas door wapengeweld kan worden verslagen of, meer in het algemeen, dat het Palestijnse probleem kan worden verpletterd in plaats van opgelost.
Maar Hamas is niet alleen maar een terroristische organisatie. Hamas is een idee. Een desperaat en fanatiek idee dat is ontstaan uit de ellende en frustratie van veel Palestijnen. Amos Oz VK 2/6

Ik kan het niet beter zeggen, Ratna, dus gebruik ik andermans woorden. En ik wil ook duidelijk zijn, dat Israel wat mij betreft alle bestaansrecht heeft. Dat de manier waarop geen schoonheidsprijs verdient, dat met hetzelfde recht de Joodse burgers recht is tevens onrecht is aangedaan aan de Palestijnse vluchtelingen wat betekent dat Israel een morele plicht heeft volledige en acceptabele compensatie te verlenen.
Dat de omringende Arabische landen veel te verwijten valt, maar daar op basis van voortschrijdend inzicht acceptatie van iIsrael serieus wordt overwogen sinds 2002.
De militaire overmacht van Israel - een onwaarschijnlijk overwicht van enkele miljoenen Joden tussen een honderdvoud aan Arabieren, een schijnbaar onoverwinnelijkheidgevoel want ťťn nederlaag is voldoende Ė is een zwakte in zichzelf.
Was een deel van de creatieve krachten in Israel dat het land tot bloei heeft gebracht, en militair onaantastbaar heeft gemaakt, benut om een plaats in het MO waar bestaande cultuur eens de eigen cultuur vormde, waar nabuurschap in plaats van onverschilligheid een positieve impuls had kunnen zijn, waar muren konden worden geslecht i.p.v. gebouwd, waar begrip voor de Nakba even voor de hand lag, dan stond je misschien naast elkaar en niet tegenover elkaar.
Natuurlijk zijn argumenten bij de vleet te vinden om niet met Hamas te praten. Natuurlijk zijn er argumenten te vinden om de Gaza af te grendelen. Maar de vraag is: waar streef je naar? Je eigen gelijk? Of vrede met je buren. Uiteindelijk is dat je beste garantie voor je eiten veiligheid.

Achtergrondartikelen
IsraŽl-Palestina.Info:

* 60 Jaar IsraŽl en de Nakba (1948-2008)
* 60 Jaar na delingsplan, IsraŽl en de VN
* Geschiedenis van het IsraŽlisch-Arabische conflict
* Vredesproces & Recente Geschiedenis
* Tijdlijn geschiedenis IsraŽl en Palestina
* Geschiedenis Joden en antisemitisme
* Geschiedenis Palestijnen en Arabieren
* Hezbollah
* IsraŽl politiek
* Palestijnen politiek
* Zesdaagse Oorlog
* Bezette gebieden & nederzettingen
* Gaza Strook
* Gaza Oorlog
* Gaza blokkade
* Hamas
* Apartheidsmuur of veiligheidshek?
* Jeruzalem
* Vluchtelingen
* Demografie
* Etnische zuivering
* Zionisme
* Anti-Zionisme
* Boycot IsraŽl campagnes
* Initiatieven voor vrede en verzoening
* United Civilians for Peace
* Verenigde Naties
* Mythes en beeldvorming
* Palestijns Gevangenendocument 2006
* Column Simon Soesan
* Reisverslag IsraŽl 2007
* Het zijn net mensen - recensie & repliek
* Krantenonderzoek NRC conflict IsraŽl-Palestina
* Berichtgeving IsraŽl door NOS Journaal
* Dries van Agt over IsraŽl en de Palestijnen
* Recente artikelen IsraŽl-Palestina
* Oudere artikelen IsraŽl-Palestina
* Landkaart van IsraŽl - Palestina


Background Articles in English:

* Amnesty International Report on Gaza War
* History Arab-Israeli Conflict
* Boycott Israel campaigns
* Boycott Israel?
* Christian Zionism
* Dutch Media: Study of NRC Handelsblad
* Dutch Media: NOS Journaal Study
* Israel 1948 War of Independence
* Israel 1948 War of Independence Timeline
* History of Anti-Semitism
* Israel
* Israel Boycott?
* Jew!
* 6 Day War
* Six Day War Timeline
* Zionism - Definition and History
* Zionism: History of Zionism & Israel
* Zionism and its Impact


Eerdere IMO Blogs.
Voor volledige lijst zie:
IMO Blog Archief


October 2016 September 2016 August 2016 July 2016 June 2016 May 2016 April 2016 March 2016 February 2016 January 2016 December 2015 November 2015 October 2015 September 2015 August 2015 July 2015 June 2015 May 2015 April 2015 March 2015 February 2015 January 2015 December 2014 November 2014 October 2014 September 2014 August 2014 July 2014 June 2014 May 2014 April 2014 March 2014 February 2014 January 2014 December 2013 November 2013 October 2013 September 2013 August 2013 July 2013 June 2013 May 2013 April 2013 March 2013 February 2013 January 2013 December 2012 November 2012 October 2012 September 2012 August 2012 July 2012 June 2012 May 2012 April 2012 March 2012 February 2012 January 2012 December 2011 November 2011 October 2011 September 2011 August 2011 July 2011 June 2011 May 2011 April 2011 March 2011 February 2011 January 2011 December 2010 November 2010 October 2010 September 2010 August 2010 July 2010 June 2010 May 2010 April 2010 March 2010 February 2010 January 2010 December 2009 November 2009 October 2009 September 2009 August 2009 July 2009 June 2009 May 2009 April 2009 March 2009 February 2009 January 2009 December 2008 November 2008 October 2008 September 2008 August 2008 July 2008 June 2008 May 2008 April 2008 March 2008 February 2008 January 2008 December 2007 November 2007 October 2007 September 2007 August 2007 July 2007 June 2007 July 2007 June 2007 May 2007 April 2007 March 2007 September 2007 February 2007 January 2007 December 2006 November 2006 2006 November 2006 October 2006 September 2006 August 2006 July 2006 June 2006 May 2006 April 2006 March 2006 February 2006


FREE EMAIL SUBSCRIPTION
Subscribe to
ZNN
email newsletter for this site and others
.†

Powered by†groups.yahoo.com

De Free Gaza vloot: goed voor Hamas, niet voor vrede

IMO Blog, 2010

De steun van links voor Hamas blijft verbazen. Dat links niet van legers en wapens houdt, en daarom moeite heeft met het feit dat die in IsraŽl wel erg openlijk aanwezig zijn in het straatbeeld, dat men moeite heeft te begrijpen dat tegen sommige vijanden grof geweld nodig is en praten niet helpt, is ťťn ding, maar het kritiekloos overnemen van Hamas propaganda is (nog) moeilijker te begrijpen. Of het nou gaat om aantallen doden in Gaza tijdens de Gaza oorlog, om wie een burger en strijder is (de politie in Gaza is volgens velen civiel, ondanks het feit dat zij daar de orde handhaaft en een onderdeel is van Hamas' veiligheidsapparaat, en circa driekwart ook bij de Qassam Brigades zit) of om de blokkade van Gaza en de 'humanitaire crisis': wat Hamas zegt wordt voor waar aangenomen en alleen IsraŽl doet aan propaganda. Het wil maar niet doordringen dat de Gazastrook niet vrij en democratisch wordt bestuurd, maar in feite een dictatuur is. Er is geen vrijheid van meningsuiting, geen vrije pers, en geen godsdienstvrijheid. 'Verraders' krijgen de doodstraf, kritische journalisten worden opgepakt, demonstraties verboden, en vrouwen mogen niet met vrienden aan het strand zitten en plezier maken. Uiteraard is alcohol verboden en vrouwen mogen niet (in aanwezigheid van mannen) dansen. Zie hier hoe Hamas de eigen bevolking behandelt.


Daarnaast streeft Hamas nog steeds naar de 'bevrijding' van geheel Palestina middels de gewapende strijd. Het zegt dit geregeld in de media, geestelijken zeggen het in vrijdagdiensten, en kinderen worden in 'Pioniers van Morgen' opgeroepen zich op te offeren voor deze strijd. Soms gaat men nog verder en roept op de Joden te doden, 'die goddeloze bedrieglijke verdorven en vervloekte zonen van apen en honden'. Ik heb daar hier geregeld citaten van gegeven. Ja, men heeft ook een staakt het vuren aangeboden in ruil voor alle in 1967 veroverde gebieden inclusief geheel Oost Jeruzalem, en het recht op terugkeer van vijf miljoen nakomelingen van de vluchtelingen. Zelfs dan kan echter van vrede en erkenning geen sprake zijn, zo zei men onlangs nog.

Momenteel zijn acht boten met pro-Palestina activisten onderweg naar Gaza, om wederom te laten zien hoezeer men met Hamas sympathiseert en dit regime wil helpen en legitimeren. De hulpgoederen die men vervoert hadden natuurlijk prima via IsraŽl Gaza binnengebracht kunnen worden, en IsraŽl heeft al gezegd dat het de goederen na ze gecheckt te hebben in Gaza zal afleveren. Maar dat is natuurlijk minder heroÔsch dan per boot naar Gaza te varen en je door IsraŽl te laten oppakken, of als helden in Gaza te worden onthaald door premier Haniyeh en andere Hamas kopstukken. Vorig jaar liet de bekende activist Laura Booth trots haar Hamas paspoort zien aan de wereld, nadat zij in een volle supermarkt in Gaza boodschappen had gedaan.

De Gaza activisten hebben een aanbod van de familie van Gilad Shalit afgewezen, waarin die voorstelde om hen te steunen in hun eis in Gaza te mogen aanmeren als de activisten er bij Hamas voor pleiten dat Shalit pakketjes uit IsraŽl mag ontvangen. Daarmee laten ze heel helder zien dat niet humanitaire overwegingen de hoofdrol spelen, maar het er vooral om gaat IsraŽl zwart te maken en negatieve publiciteit voor IsraŽl te genereren.

GroenLinks, helaas altijd goed voor kritiekloze steun aan al wie tegen IsraŽl is, eist dat Nederland zich hard maakt voor de doorlating van de schepen. Nederland moet de schepen helpen beschermen, en daartoe 'stappen ondernemen'. Het klinkt bijna dreigend.

Bent u bereid dit humanitaire initiatief te beschermen als dit nodig blijkt? Zo nee, waarom niet? Zo ja, welke stappen zult u ondernemen? Bent u bereid er bij de IsraŽlische autoriteiten op aan te dringen af te zien van geweld en de schepen toe te laten?

Aldus schriftelijke vragen van Mariko Peters aan Maxime Verhagen. In de logica van GroenLinks heeft IsraŽl niet het recht om haar grens te sluiten met een haar vijandig gezinde entiteit, die meermaals heeft aangegeven haar te willen vernietigen en van waaruit zo'n 10.000 raketten op IsraŽl zijn afgevuurd. Dat die raketten vaak geen doel treffen doet niets af aan de intentie: als het aan Hamas lag trof iedere raket immers doel en leidde tot dood en verderf.

Deelt u de mening dat het aanbod van Israel om de producten via een reguliere grensovergang Gaza binnen te brengen onvoldoende en ongeloofwaardig is, omdat Israel tegelijkertijd via die grensovergangen veel te weinig humanitaire goederen toelaat waardoor de bevolking van Gaza al jarenlang in schrijnende omstandigheden leeft?

Of IsraŽl nou veel of weinig goederen toelaat, het getuigt van de wil tot medewerking dat men aanbiedt de goederen van de acht boten naar Gaza te willen brengen. Juist als IsraŽl inderdaad maar weinig goederen zou toelaten, zou dit een tegemoetkoming aan de activisten zijn. Maar met IsraŽl samenwerken, dat kan natuurlijk niet. Het zou immers betekenen dat men zich erbij neerlegt dat IsraŽl bepaalt wat de grens over mag en dat eerst controleert.

IsraŽl zelf zegt dat het voldoende goederen doorlaat en de Gaza bootactie een grote publiciteitsstunt is. Dat laatste is waar, maar er zijn wel lijsten van wat in welke hoeveelheden wordt toegelaten, dus men laat niet gewoon alles door wat de Gazanen willen hebben. Die lijsten schijnen geregeld te veranderen, en een en ander zal ook in overleg met diverse hulporganisaties gebeuren. Sommige dingen zijn logisch of in ieder geval begrijpelijk, zoals de weigering materiaal door te laten dat Hamas kan gebruiken om bunkers en versterkingen te bouwen, of waarvan men wapens kan maken. Maar er zijn ook restricties op voedsel en andere producten die geen veiligheidsprobleem vormen. IsraŽl publiceert geregeld lijsten van aantallen producten die Gaza binnen zijn gelaten, zoals het volgende:

- In 2009 alone, 10,544 patients and their companions left the Gaza Strip for medical treatment in Israel.
- The Israeli Hadassah Medical Organization in Jerusalem donates $3 million in aid annually to treat Palestinians in Israel.
- Since 2005, Palestinians exploited medical care arrangements more than 20 times to carry out terror attacks.
- In the first quarter of 2010, Israel shipped 152 trucks of medical supplies and equipment into Gaza.
- A new CAT scan machine was recently shipped to Gaza.
- In a typical week (in May 2010), some 37 truckloads of hygiene products were shipped to Gaza.
- In 2009, 21,200 international organization staff members entered the Gaza Strip, and some 4,883 tons of medical equipment and medicine were brought in.
- Israel transfers 15,000 tons of real aid to Gaza each and every week Ė so a flotilla claiming to carry 10,000 tons of concrete is clearly about a different agenda.
- In a typical week the IDF coordinates the transfer of hundreds of trucks containing about 15,000 tons of supplies: during the week of May 18, 2010 there were 65 trucks of fruit and vegetables; 22 truckloads of sugar, some 27 truckloads of meat, poultry and fish; and 40 trucks of dairy products and more than 100 truckloads of animal food.
- During the first quarter of 2010 some 553 tons or 40 trucks of milk powder and baby food were shipped to the Strip. One hundred and eight trucks of rice, 164 trucks of clothing and shoes, 1,115 trucks of wheat and 1,753 trucks of various food products including vegetables and cheese went through. These items were channeled through aid organizations or via the private sector.
- In 2009, more than 738,000 tons of food and supplies entered Gaza. During holidays, Israel increases transfers. During the Muslim feast Eid al-Adha, Israel shipped some 11,000 head of cattle into the Strip.


Dat klinkt veel, hoewel dat moeilijk is te beoordelen zonder te weten wat een bevolking van 1,2 miljoen mensen nodig heeft, en hoeveel via Egypte en de tunnels binnenkomt, en hoeveel men zelf verbouwt. Feit is dat de markten en de winkels in Gaza vol voedsel liggen, zoals uit diverse beelden blijkt, en er schijnen ook flink wat auto's rond te rijden. Onlangs is er een groot zwembad geopend, en er zijn luxe restaurants die hun gasten nog steeds van alle gemakken kunnen voorzien. Beelden van ondervoede kinderen zoals in Afrika heb ik nooit gezien, evenmin als lange rijen wachtenden voor lege winkels. Meer dan de helft van de bevolking is afhankelijk van voedselhulp, met name in de vluchtelingenkampen. Ik twijfel er niet aan dat deze mensen arm zijn en er aan van alles gebrek is, zoals geldt voor veel Palestijnen in vluchtelingenkampen. In hoeverre de blokkade daarbij een rol speelt, is een andere vraag. Daarvoor zou de situatie van Palestijnse vluchtelingen in verschillende plaatsen en landen met elkaar vergeleken moeten worden. Toen een paar jaar geleden Hamas de grens met Egypte doorbrak nadat IsraŽl vanwege de vele raketbeschietingen eventjes een echte blokkade had ingesteld, kwamen de Gazanen met van alles thuis: "cement, benzine, Coca Cola, chips, gasflessen, olijfolie, koekjes, shampoo, computerschermen, een boiler en vooral heel veel sigaretten." (NRC Handelsblad, 23 januari 2008). Men was uitgelaten, de plaatsen over de grens werden leeggekocht, maar het betrof lang niet alleen de meest noodzakelijke levensmiddelen.

Er zijn vele gebieden waar de armoede schrijnender is en waar kinderen bij bosjes sterven aan ondervoeding en enge ziektes waarvoor medicijnen bestaan, maar die ze niet kunnen betalen. Waarom varen er dan acht boten met bijna 800 activisten, waaronder tientallen EuroparlementariŽrs, naar Gaza? Het is inderdaad een mooie publiciteitsstunt. Naar Soedan of Zimbabwe of Burundi of Kongo of Bangladesh vaart het minder handig, hoewel je best een eind kunt komen. En met vrachtwagens is het ook minder. We hebben er soms ook gewoon behoefte aan met z'n allen ergens voor te staan, het verhoogt het saamhorigheidsgevoel en geeft je het gevoel aan iets mee te doen dat groter is dan jezelf. Ik heb vroeger vaker in demonstraties meegelopen en dan kwam dat moment ook altijd, vaak wanneer er werd gezongen of er een 'wave' door de menigte ging.

Als Gaza niet aan IsraŽl grensde, en men IsraŽl dus niet de schuld kon geven, zou er natuurlijk niet zoveel aandacht voor zijn. De Koerden, Tsjetsjenen en Tibetanen mogen zich ondanks bezetting, onderdrukking en armoede niet in zoveel belangstelling verheugen, evenmin als bovengenoemde landen die vooral door wanbestuur of vage burgeroorlogen en stammentwisten die wij niet begrijpen aan honger en gebrek lijden. Er moet nou eenmaal wel een duidelijke, liefst Westerse, schuldige zijn, liefst een (ogenschijnlijk) machtig land, maar ook weer niet te machtig want dan heeft het allemaal toch geen zin. Aan Rusland of China branden we ons liever niet. Af en toe een reportage is prima, maar we gaan er niet voor de straat op.

De Gaza activisten zijn overigens niet zo vredelievend als ze zich voordoen. Onder de organisatoren is bijvoorbeeld de radikale Turkse organisatie IHH:

Bolant Yilderim, the chairman of the IHH, a Turkish based pro-Palestinian organization that is spearheading the Gaza flotilla, delivered a radical speech at the ceremony to the applause of Turkish politicians and radical Islamic activists. ďIsrael behaves like Hitler did towards the Jews. Hitler built concentration camps in Germany, and today the Zionist entity is building concentration camps in Palestine,Ē said Chairman Yilderim.

Ook de extreme IsraŽlisch-Arabische leider Sheikh Raed Salah vaart mee:

Salah has previously admitted in an Israeli Court to conferring with foreign agents and assisting unauthorized organizations, after it had become known that he was in contact with Hamas. He often voiced anti-Semitic hate messages that are based on the most ancient blood libels: ďWe are not the ones who eat a meal based on bread and cheese in childrenís blood,Ē he said in one of his speeches, and at another event he stated that the Jews are ďbutchers of pregnant women and babies... Thieves, you are the bacteria of all times... The Creator meant for you to be monkeys and losers... Victory is with the Muslims, from the Nile to the Euphrates.Ē

Je zal het maar op je boot hebben zitten, zo'n antisemiet vol haat. Maar maak je niet druk, het wordt door de mainstream media toch niet gemeld en wie gelooft nou wat IsraŽlische bronnen zeggen? En de Gaza activisten schijnen er in het geheel niet mee te zitten. Met vrede heeft hun missie hoe dan ook niks te maken.

Ratna Pelle

IMO Blog Hoofdpagina

IMO Blog Archief


IMO Blog
A view from the Netherlands
by Ratna Pelle

* Volg me op Twitter


Je vind ons ook op:
* Israel & Palestijnen Nieuws Blog
* Israel-Palestina.Info Twitter
* Israel-Palestina.Info Facebook Pagina
* Israel-Palestina.Info Facebook Groep

* Israel-Palestina.Info
* IPI Actueel
* IPI commentaar
* IMO Blog (2e lokatie)
* IPI media
* IPI Opinie
* IPI EnglishIMO Blog (IsraŽl & Midden-Oosten) bevat mijn opinies over het IsraŽlisch-Palestijnse conflict, het Joodse recht op zelfbeschikking (ook bekend als Zionisme) en het Palestijnse recht op zelfbeschikking. Ik ben een academica uit Nederland. Ik ben actief geweest in diverse linkse bewegingen voor vrede, milieu en derde wereld. Ik ben noch Joods noch Palestijns noch IsraŽlisch noch Arabisch.

© Alle teksten op deze blogs zijn eigendom van de schrijver, en dienen niet zonder toestemming gekopieerd te worden naar andere websites.IMO Blog contains my thoughts on the Israel - Palestine conflict, the Jewish right to self determination (aka Zionism) and the Palestinian right to self determination, and especially the involvement of Europe with the conflict in the light of it's own history. I am an academic from the Netherlands who has been active in several leftist movements for peace, environment and third world. I am neither Jewish nor Palestinian nor Israeli nor Arab.

© All blogs posted here are copyright by the author, and should not be copied without permission.


BLOGS NL-ISRAEL:
* Ratna.NL - Over IsraŽl en de Palestijnen 2005-2006
* Israel & Palestijnen Nieuws Blog
* Laatste nieuws uit Israel
* Dutchblog Israel (NL/EN)
* Simon Soesan (tot 2013)
* The Crethi and the Plethi (NL/EN)
* Loor Schreef
* Israel in de Media
* Trouw Israel Monitor

AMI ISSEROFF & CO:
* MidEastWeb Log on Middle East peace (2002-2011)
* ZioNation - Progressive Zionism & Israel Web Log (2006-2010)
* Israel: Like this, as if (2007-2009)
* Middle East Analysis (2007-2011)

OTHER BLOGS ISRAEL:
* AP Israel Watch (2010)
* Blue Truth (2007-2015)
* UK Media Watch/
* Daled Amos
* Dry Bones cartoons
* Dvar Dea from Israel
* Elder of Ziyon
* FresnoZionism (2006-2014), now Abu Yehuda
* Haifa Diary
* Israel Proud (2009-2012)
* A Liberal Defence of Israel (2006-2015)
* Neville Teller's A Mid-East Journal
* Normblog (2013)
* Philosemitism (2007-2013)
* Point of no return (Middle East's forgotten Jewish refugees)
* Pro-Israel Bay Bloggers
* Ray Cook (Israel, Zionism and the Media)
* Simply Jews
* Unplugged Mike (2003-2011)
* Yaacov Lozowick's Ruminations

WEBSITES ISRAEL:
* CIDI
* Cijo - Voor Israel, Voor Vrede
* Christenen voor Israel
* Engage (GB)
* Etsel over Jodendom & IsraŽl
* Israel Facts (NL)
* IsraŽl-Informatie linkpagina (NL/EN)
* IsraŽl-Palestina Info (NL/EN)
* Likoed Nederland
* MidEastWeb - Middle East News/Views
* Maurice Ostroff - Second Thoughts
* Missing Peace (NL)
* Peace With Realism
* VECIP - Vrije Encyclopedie Conflict IsraŽl-Palestina
* WAAR media werkgroep Israel
* Zionism & Israel
* Zionism On the Web

DIVERSE ONDERWERPEN:
* Brassť Sittard - Van linkse politiek tot Joodse genealogie
* Sittard Web Log - "politieke, sociale en groene berichten"
* At the back of the hill
* The Euston Manifesto
* The IgNoble Experiment
* Jeff Weintraub, Commentaries and Controversies
* Keesjemaduraatje
* Het Verraad van Links (Carel Brendel)
* Verbal Jam (NL)
* Zin en Rede
* SEO - Search Engine Optimization

NIET MEER GEUPDATE:
* Christians Standing With Israel - Blog
* IreneLancaster's Diary (on Aliyah, Judaism, Zionism and Politics)
* Jewish State
* Octogenarian
* Ratna's Review on Israel, Zionism and Peace (2005-2006)
* Sanda & Israel
* Z-Word Blog, Views on Zionism

RSS V 1.0
RSS V 2.0

FREE EMAIL SUBSCRIPTION
Subscribe to
ZNN
email newsletter for this site and others
.†

Powered by†groups.yahoo.com
IMO Hoofdpagina Ľ IMO Archief Ľ October 2010 Ľ De Free Gaza vloot: goed voor Hamas, niet voor vrede

[Vorig artikel: "Opinieonderzoek United Civilians for Peace"] [Volgend artikel: "Zijn de Nederlandse media al anti-Israel genoeg?"]

IMO Blog - Israel & Midden-Oosten

© Alle teksten op deze blogs zijn eigendom van de schrijver, en dienen niet zonder toestemming gekopiŽerd te worden naar andere websites.

All entries copyright by the authors and or Zionism-Israel Information Center. Please forward materials by e-mail with URLS. Other uses by permission only. >

Zionism-Israel Info Center Site Map Definitions Issues (FAQ) Timeline History Documents Web Links Photo Gallery