Share |


Reacties: 7 Opmerkingen

op Saturday, 15 October 11, schreef

"Of 'veel' Israeli's vinden dat er geen Palestijns volk bestaat en de aanwezige Arabieren grotendeels import zijn die maar elders heen moeten gaan, betwijfel ik sterk. "

De Jordaanse optie is u toch bekend? Uit welke bron(nen) distilleert u deze stelling?

U haalt wikipedia aan wat betreft de definitie van een volk. Daarin staat ook,

"Een volk kan ook een bepaalde groep mensen zijn die onderlinge verwantschap en verbondenheid voelen op basis van ťťn of meerdere gemeenschappelijke kenmerken."

De Palestijnen delen een Godsdienst, taal, (voormalig) leefgebied en de Nakba wat hen volgens de definitie van 'volk' gegeven door wikipedia tot een volk maakt. Overigens heeft Israel de Palestijnen als volk erkend.

Overigens als over het Nederlandse volk gesproken wordt dan bedoelen we niet alleen de autochtonen. Het spreken over een Israeli's volk is daar gelijk aan. Uiteraard is het IsraŽlische volk niet gelijk aan het Joodse volk.

Over de genetische overeenkomst tussen Joden onderling en de gemeenschappen waarin zij eeuwen leefden is al veel geschreven. Veel meer dan over de genetische overeenkomst tussen de Palestijnen en de Joden en dat bevreemd mij. Het lijkt mij dat die overeenkomst heel groot moet zijn.
Overigens een Ethiopische Jood gezien naast een Nederlandse Jood doet nu niet bepaald vermoeden dat deze genetisch sterke overeenkomsten hebben.

Staat er niet in de Tenach, de Bijbel en de Koran dat Isaac en IsmaŽl halfbroers waren wier nakomelingen het Arabisch volk en de IsraŽlieten voortbrachten en vervolgens in onmin met elkaar leefden? Volgens die traditie is het Palestijns/IsraŽlisch conflict dus een broedertwist.

Kortom wat is nu een volk? Zo eenduidig is het niet te definiŽren, het is een veelzijdig begrip.

op Sunday, 16 October 11, schreef Wouter

Ik schreef: "Of 'veel' Israeli's vinden dat er geen Palestijns volk bestaat en de aanwezige Arabieren grotendeels import zijn die maar elders heen moeten gaan, betwijfel ik sterk. "

Hendrianus schreef: "De Jordaanse optie is u toch bekend? Uit welke bron(nen) distilleert u deze stelling?"

A: Ik stelde niks. Ik betwijfelde iets, en niet zomaar. Ik vind niet 1-2-3 een enquete over het gesuggereerde, maar dat tweederde van de Israeli's een tweestatenoplossing steunt, wijst er niet op dat men op grote schaal vindt dat Palestijnen geen volk zijn en maar moeten ophoepelen.

B: De 'Jordaanse optie' kan verschillende dingen betekenen, maar niet per se dat de Palestijnen maar moeten ophoepelen uit de Westoever. Het duidt vooral op de optie dat ze (ipv. een eigen staat) Jordaans staatsburger worden, dat kan zowel op de Westoever (die al dan niet deels weer onder Jordaans bestuur zou komen) of door te verkassen naar Jordanie.

Uw opmerkingen over volken beschouw ik als aanvullingen, want er staat niets in wat tegenspreekt wat ik schreef.
DNA onderzoek lijkt een relatief nauwe verwantschap tussen Joden en Palestijnen te bevestigen, maar gezien de heterogeniteit van beide groepen/volken zal dat vooral een statistische overeenkomst zijn. In 2000 jaar is er natuurlijk heel wat kruisbestuiving geweest met allerlei andere groepen.

op Wednesday, 19 October 11, schreef

Tweederde van de Israeli's steunt de tweestatenoplossing stelt u. Op welke bron baseert u zich?

Likud grootste partij in de huidige coalitie beleid met de mond de tweestatenoplossing maar de praktijk wijst anders uit. Geen bouwstop, permanente legering van IsraŽlische militairen in de Palestijnse staat als deze er komt, erkenning van Israel als Joodse staat. Kortom stel wat onmogelijke eisen en je kunt rustig zeggen dat je voor de tweestatenoplossing bent.

Wie heeft Likud gestemd?

Jisrael Beetťnoe,
"
Bij een beoogde tweestaten-oplossing is Lieberman voorstander om Arabieren die thans op het grondgebied van IsraŽl wonen, te verplaatsen naar de Palestijnse staat en hen daarvoor financieel te compenseren. Lieberman is namelijk van mening dat veel IsraŽlische Arabieren zichzelf als Palestijnen zien en niet als IsraŽliŽrs." http://tinyurl.com/3fsc894

Wie hebben deze partij groot gemaakt en zit in de huidige regering?

Ik twijfel sterk aan uw stelling dat tweederde van de Israeli's voor een tweestatenoplossing is. De stemming bij verkiezingen wijzen in een andere richting of men vind het onderwerp ondergeschikt.

op Friday, 21 October 11, schreef Wouter Brassť

Beste Hendrianus,
Ik ben hier niet voor een lange discussie, daarvoor ontbreekt me de tijd. U kunt Googelen, dus Google maar de opiniepeilingen over steun voor een tweestatenoplossing. Zelfs Avaaz stelt het in hun propaganda-video:
http://israel-palestijnen.blogspot.com/2011/09/het-probleem-ligt-aan-palestijnse-kant.html

Natuurlijk zijn de Likudniks geen vredesduiven, maar ze hebben wel buiten Jeruzalem grotendeels een bouwstop gehad, maar ook toen was Abbas niet naar de onderhandeltafel te slepen, althans niet sneller of minder tegenstribbelend dan Shamir in 1991. De eisen van Bibi zijn niet echt onmogelijker dan die van Abbas: recht op terugkeer en soeveriniteit over de oude stad van Jeruzalem, en wel een Arabische staat willen op basis van de islam maar weigeren een Joodse staat te erkennen.
Ik ga Lieberman niet verdedigen, maar net als Wilders hier wil hij alleen Arabieren/moslims in het land accepteren die zich helemaal aanpassen aan de dominante cultuur en loyaal verklaren aan de staat. Dat is nog net anders dan de NL Wikipedia het brengt.
En democratie heeft helaas zijn mankementen: in NL is ook een flinke meerderheid voor het aanpakken van de graaicultuur, maar toch gebeurt het niet.

op Thursday, 27 October 11, schreef

Diegene die stelt moet zijn stelling onderbouwen. Het is dus niet aan mij om te gaan googelen om uw stelling te onderbouwen.
U stelt, "Ik vind niet 1-2-3 een enquete over het gesuggereerde, maar dat tweederde van de Israeli's een tweestatenoplossing steunt, wijst er niet op dat men op grote schaal vindt dat Palestijnen geen volk zijn en maar moeten ophoepelen."

Hier geeft u zelf toe geen onderbouwing te hebben voor uw bewering dat tweederde van de Israeli's een tweestatenoplossing steunt.

Nu ben ik niet de beroerdste en ja hoor hier is de enquÍte waarop u zich vermoedelijk baseert, http://tinyurl.com/4yw7sk3 ,http://tinyurl.com/18r.
Het is een broddelstukje, een telefonisch enquÍte onder slechts 730 mensen en 97% van de MK's.

Opmerkelijk is dat men in die enquÍte stelt dat er een enorm gat zit tussen de mening van de MK's en het publiek. Vreemd is dat men dan niet de eigen enquÍte onder het publiek de prullenmand in kiepert.

Natuurlijk zijn de uitkomsten van verkiezingen vele malen representatiever dan een enquete onder 730 mensen.

op Thursday, 27 October 11, schreef

"En democratie heeft helaas zijn mankementen: in NL is ook een flinke meerderheid voor het aanpakken van de graaicultuur, maar toch gebeurt het niet."

Volgens mij is er in Nederland zoiets als de Balkenende norm en liggen bankiers onder zwaar vuur. Dus de bouwde bewering dat er niets gebeurd is m.i. wat kort door de bocht.

Stel dat er in Israel een tweederde publieke meerderheid is voor de tweestaten oplossing maar het toch niet gebeurt waar zijn dan de IsraŽlische publieke protesten die zo eigen zijn aan een democratie? Rust er in de IsraŽlische maatschappij een publiek taboe op om voor de tweestatenoplossing uit te komen ?

op Tuesday, 1 November 11, schreef Wouter Brassť

Geachte Hendrianus,
Ik begrijp dat u veel tijd te doden heeft sinds de teloorgang van de VK blogs, maar dat geldt zeker niet voor mij. Er zijn talrijke enquetes geweest, en ik gaf als recent voorbeeld de Avaaz video, die bepaald geen zionistische propaganda genoemd kan worden. Wat u verder meent dat ik stel, beweer of moet onderbouwen, dat is uw probleem. Het ging erom dat Hulspas van allerlei beweert en insinueert dat ik niet vind deugen. Als verkiezingsuitslagen de maatstaf moeten zijn (Kadima was overigens de grootste partij), dan mogen we de tweestatenoplossing inderdaad vergeten, want aan Palestijnse kant won Hamas. En daar rust echt een taboe erop om voor de tweestatenoplossing uit te komen.

Achtergrondartikelen
IsraŽl-Palestina.Info:

* 60 Jaar IsraŽl en de Nakba (1948-2008)
* 60 Jaar na delingsplan, IsraŽl en de VN
* Geschiedenis van het IsraŽlisch-Arabische conflict
* Vredesproces & Recente Geschiedenis
* Tijdlijn geschiedenis IsraŽl en Palestina
* Geschiedenis Joden en antisemitisme
* Geschiedenis Palestijnen en Arabieren
* Hezbollah
* IsraŽl politiek
* Palestijnen politiek
* Zesdaagse Oorlog
* Bezette gebieden & nederzettingen
* Gaza Strook
* Gaza Oorlog
* Gaza blokkade
* Hamas
* Apartheidsmuur of veiligheidshek?
* Jeruzalem
* Vluchtelingen
* Demografie
* Etnische zuivering
* Zionisme
* Anti-Zionisme
* Boycot IsraŽl campagnes
* Initiatieven voor vrede en verzoening
* United Civilians for Peace
* Verenigde Naties
* Mythes en beeldvorming
* Palestijns Gevangenendocument 2006
* Column Simon Soesan
* Reisverslag IsraŽl 2007
* Het zijn net mensen - recensie & repliek
* Krantenonderzoek NRC conflict IsraŽl-Palestina
* Berichtgeving IsraŽl door NOS Journaal
* Dries van Agt over IsraŽl en de Palestijnen
* Recente artikelen IsraŽl-Palestina
* Oudere artikelen IsraŽl-Palestina
* Landkaart van IsraŽl - Palestina


Background Articles in English:

* Amnesty International Report on Gaza War
* History Arab-Israeli Conflict
* Boycott Israel campaigns
* Boycott Israel?
* Christian Zionism
* Dutch Media: Study of NRC Handelsblad
* Dutch Media: NOS Journaal Study
* Israel 1948 War of Independence
* Israel 1948 War of Independence Timeline
* History of Anti-Semitism
* Israel
* Israel Boycott?
* Jew!
* Palestine: Ethnic Cleansing
* 6 Day War
* Six Day War Timeline
* Zionism - Definition and History
* Zionism: History of Zionism & Israel
* Zionism and its Impact


Eerdere IMO Blogs.
Voor volledige lijst zie:
IMO Blog Archief


September 2015 August 2015 July 2015 June 2015 May 2015 April 2015 March 2015 February 2015 January 2015 December 2014 November 2014 October 2014 September 2014 August 2014 July 2014 June 2014 May 2014 April 2014 March 2014 February 2014 January 2014 December 2013 November 2013 October 2013 September 2013 August 2013 July 2013 June 2013 May 2013 April 2013 March 2013 February 2013 January 2013 December 2012 November 2012 October 2012 September 2012 August 2012 July 2012 June 2012 May 2012 April 2012 March 2012 February 2012 January 2012 December 2011 November 2011 October 2011 September 2011 August 2011 July 2011 June 2011 May 2011 April 2011 March 2011 February 2011 January 2011 December 2010 November 2010 October 2010 September 2010 August 2010 July 2010 June 2010 May 2010 April 2010 March 2010 February 2010 January 2010 December 2009 November 2009 October 2009 September 2009 August 2009 July 2009 June 2009 May 2009 April 2009 March 2009 February 2009 January 2009 December 2008 November 2008 October 2008 September 2008 August 2008 July 2008 June 2008 May 2008 April 2008 March 2008 February 2008 January 2008 December 2007 November 2007 October 2007 September 2007 August 2007 July 2007 June 2007 July 2007 June 2007 May 2007 April 2007 March 2007 September 2007 February 2007 January 2007 December 2006 November 2006 2006 November 2006 October 2006 September 2006 August 2006 July 2006 June 2006 May 2006 April 2006 March 2006 February 2006


FREE EMAIL SUBSCRIPTION
Subscribe to
ZNN
email newsletter for this site and others
.†

Powered by†groups.yahoo.com

Wil de echte mythe over de Joodse staat nu opstaan?

IMO Blog, 2011

door Wouter

Dit stukje verscheen twee weken terug op onze Nieuwsblog, maar op Ratna's voorstel plaats ik het graag hier. Marcel Hulspas van Dagblad de Pers schijnt namelijk een heuse vendetta te zijn begonnen tegen de Joodse staat (die volgens hem niet Joods of geen staat of geen van beiden is - een staat van ontkenning dus), en schaart zich daarmee in het illustere rijtje van Thomas von der Dunk, Peter Edel, Stan van Houcke, de meute van Gretta Duisenberg en VPRO's Tegenlicht. Misschien nog niet genoeg voor een minjan maar wel voor een pogrom, zal ik maar zeggen.

Ik heb weinig behoefte om Hulspas' bagger ("Wil de echte Joodse staat nu opstaan?") hier nog eens te reproduceren, dus om precies te kijken wat hij uitkraamt en waarop ik hieronder reageer, zie onze nieuwsblog of zijn blog.

Mijn gematigde toon hieronder is trouwens te wijten aan het feit dat dit het eerste anti-IsraŽl stukje van Hulspas was dat ik onder ogen kreeg; inmiddels blijkt het een vervolgserie te zijn.


Allereerst lijkt me "Israel is doodsbang" (voor erkenning van de Palestijnse staat) een zwaar overtrokken karakterisering.
Eerder zullen velen wel benauwd zijn over de wankelende Arabische buren. Dat waren doorgaans geen vrienden, maar men wist wat men eraan had, en na meerdere verloren oorlogen lieten lui als Assad het wel uit hun hoofd om Israel nog eens aan te vallen. Met landen als Turkije en Egypte vielen redelijk afspraken te maken en handel te drijven, JordaniŽ, en wellicht Turkije, konden wel als bevriende naties gekaraktiseerd worden (de regeringen althans). Er dreigt nu chaos aan de grenzen, die terroristen meer bewegingsruimte geeft (zie de recente aanval bij Eilat), en de nieuwe heersers zullen meer rekening gaan houden met de volksgevoelens van de lokale Henks en Ingrids, die bv. het vredesverdrag van Egypte en Israel willen zien verdwijnen en ambassadeurs het land uitjagen.

Maar ik dwaal af.
Een derde intifada lijkt mij niet echt waarschijnlijk, daarvoor hebben Israel en de PA teveel controle op de Westoever, tenzij de PA natuurlijk meedoet met een intifada, maar Abbas zegt steeds het geweld te hebben afgezworen.

Ik ben het niet eens dat Israel gewoonlijk 'met een overdaad aan geweld' reageert. Bij de tweede intifada was men aanvankelijk juist zeer terughoudend, en ook andere keren vond ik het gebruikte geweld grotendeels te rechtvaardigen (vermeend fosforgebruik, clusterbommen en zich misdragende soldaten daargelaten).

Of 'veel' Israeli's vinden dat er geen Palestijns volk bestaat en de aanwezige Arabieren grotendeels import zijn die maar elders heen moeten gaan, betwijfel ik sterk. Citaten van radicale kolonisten doen het altijd goed in de media, maar lijken me bepaald niet representatief. Je kunt evengoed (sorry voor de vergelijking!) een Hamasmilitant de mening van 'veel' Palestijnen laten verkondigen (en zit dan waarschijnlijk nog dichter bij de waarheid).

De 'mythe' van het Palestijnse volk wordt inderdaad nog regelmatig verkondigd door Israeli's en hun sympatisanten, maar er zit dan ook een kern van waarheid in: pas gedurende de 20ste eeuw gingen de Palestijnse Arabieren zich geleidelijk (grotendeels als reactie op het zionisme) als volk definiŽren, en ze hadden ook maar beperkte afwijkende kenmerken van de omringende Arabische stammen; zoiets als pakweg Utrechtenaren.
De zionisten hebben verder nooit beweerd dat Palestina leeg was, dat is een mythe op zich, en dat het gebied in de late 19de en vroege 20ste eeuw relatief dun bevolkt (400.000 tot 700.000 inwoners) en verwaarloosd (door de Ottomaanse heersers) was is een feit.
Los daarvan is een meerderheid van de Israeli's van mening dat Israel afstand moet doen van het grootste deel van de Westoever; of dat via een onafhankelijke staat, een autonome regio of hereniging met JordaniŽ moet, is vooral een inschatting van hoe de stabiliteit en veiligheid van Israel het beste gewaarborgd is.

Met de bewering dat juist de Joden geen volk zijn maar een religie, liegt Hulspas gewoon. In de diaspora zijn grotere verschillen ontstaan tussen verschillende Joodse groepen en stammen, en vond uiteraard ook vermenging plaats met niet-Joden. De religie fungeerde eeuwenlang als bindmiddel en drager van de Joodse cultuur, taal en geschiedenis, meer dan bij andere volken, maar ze zijn altijd als volk beschouwd door henzelf en door de volken waartussen zij leefden. Pas na de Franse revolutie ging men hen als individuele burgers met een toevallig andere religie behandelen.

In hoeverre de Joden door de Romeinen zijn verjaagd of weggevoerd is door gebrek aan bronnen moeilijk te bepalen. Duidelijk is dat eerder al Joodse gemeenschappen waren gevestigd in diverse uithoeken van het Romeinse Rijk, maar die moeten toch gesticht zijn door groepen Joden die uit het land van Israel kwamen, waarschijnlijk handelaren en ambachtslieden, die deels lokale bruiden kozen en die in het Jodendom opnamen. Op veel grotere -en gewelddagige- schaal hebben de Arabieren de Arabische cultuur, religie en 'etniciteit' verbreid buiten het aanvankelijke schiereiland, en de Spanjaarden en Portugezen Latijns-Amerika gekoloniseerd.
Even duidelijk of aannemelijk als de Joodse vermenging in de diaspora, is dat er Joden in Palestina achterbleven of na relatief korte tijd terugkeerden, en dat deze zich deels in de loop der eeuwen, gedwongen dan wel vrijwillig, bekeerden tot het christendom en later de islam. Genetisch DNA-onderzoek lijkt dit grotendeels te bevestigen: de meeste Joodse gemeenschappen (en ook Palestijnse Arabieren) vertonen een redelijke verwantschap met elkaar.
Hulspas beschouwt de Palestijnse Arabieren als de 'etnische Joden' van het oude Israel, maar 'etniciteit' is niet zozeer verwantschap op DNA-niveau, maar vooral (Wikipedia) 'een sociaal-culturele identiteit, die een bepaalde groep mensen of een aantal bevolkingsgroepen verbindt'. Overigens is het bizar te doen alsof de Arabieren in Palestina (notabene het kruispunt van 3 continenten!) zich niet vermengd zouden hebben met tal van nieuwe immigranten uit alle windstreken.

Dat de Romeinen nooit volken verstrooiden of verbanden is niet waar. Het is bekend dat volken die tegen Rome in opstand waren gekomen in slavernij werden weggevoerd, voor zover ze niet uitgemoord werden, zoals de Eburonen in deze streek (Limburg). Caesar zou vervolgens (nogmaals Wikipedia) Germanen uit de omgeving van de Rijn naar hier 'uitgenodigd' hebben om hun woongebieden opnieuw te bevolken. Hoe vrijwillig dat werkelijk gebeurde is wat mij betreft de vraag. Bij zijn navolger Tiberius wordt ook op Wikipedia gerept over gedwongen verplaatsingen van stammen.

Het zionisme werd overigens voor een groot deel opgebouwd door niet-religieuze Joden die er een socialistische staat wilden vestigen. Velen moeten niets hebben van de religieuze conventies en claims, maar definiŽren zich toch als Joods. Zowel voor de Joden als de Palestijnen geldt voor het overige dat het aan henzelf is of en hoe ze zich als volk definiŽren, en niet aan de heer Hulspas.

Marcel Hulspas neemt klakkeloos en schaamteloos de Arabische propaganda en mythes over, en lijkt ook het boek van Schlomo Sand voor zoete koek te hebben geslikt, en dat vind ik verbijsterend, want ik heb meerdere interessante stukken van de man gelezen, en hield hem voor intelligent en kritisch. Dit opiniestuk verkondigt niet alleen andere mythes dan die hij meent te bestrijden, maar het vertelt ook leugens.

IMO Blog Hoofdpagina

IMO Blog Archief


IMO Blog
A view from the Netherlands
by Ratna Pelle

* Volg me op Twitter


Je vind ons ook op:
* Israel & Palestijnen Nieuws Blog
* Israel-Palestina.Info Twitter
* Israel-Palestina.Info Facebook Pagina
* Israel-Palestina.Info Facebook Groep

* Israel-Palestina.Info
* IPI Actueel
* IPI commentaar
* IMO Blog (2e lokatie)
* IPI media
* IPI Opinie
* IPI EnglishIMO Blog (IsraŽl & Midden-Oosten) bevat mijn opinies over het IsraŽlisch-Palestijnse conflict, het Joodse recht op zelfbeschikking (ook bekend als Zionisme) en het Palestijnse recht op zelfbeschikking. Ik ben een academica uit Nederland. Ik ben actief geweest in diverse linkse bewegingen voor vrede, milieu en derde wereld. Ik ben noch Joods noch Palestijns noch IsraŽlisch noch Arabisch.

© Alle teksten op deze blogs zijn eigendom van de schrijver, en dienen niet zonder toestemming gekopieerd te worden naar andere websites.IMO Blog contains my thoughts on the Israel - Palestine conflict, the Jewish right to self determination (aka Zionism) and the Palestinian right to self determination, and especially the involvement of Europe with the conflict in the light of it's own history. I am an academic from the Netherlands who has been active in several leftist movements for peace, environment and third world. I am neither Jewish nor Palestinian nor Israeli nor Arab.

© All blogs posted here are copyright by the author, and should not be copied without permission.


BLOGS NL-ISRAEL:
* Ratna.NL - Over IsraŽl en de Palestijnen 2005-2006
* Israel & Palestijnen Nieuws Blog
* Laatste nieuws uit Israel
* Dutchblog Israel (NL/EN)
* Simon Soesan (NL/EN)
* The Crethi and the Plethi (NL/EN)
* IsraNed - Israel nieuws
* Loor Schrijft
* Israel in de Media
* Trouw Israel Monitor

AMI ISSEROFF & CO:
* MidEastWeb Log on Middle East peace (2002-2011)
* ZioNation - Progressive Zionism & Israel Web Log (2006-2010) / Zionism and Israel News (2010-2011)
* Israel: Like this, as if (2007-2009)
* Middle East Analysis (2007-2011)

OTHER BLOGS ISRAEL:
* AP Israel Watch
* Blue Truth
* CiF Watch (Guardian)
* Daled Amos
* Dry Bones cartoons
* Dvar Dea from Israel
* Elder of Ziyon
* FresnoZionism.org
* Haifa Diary
* Israel Proud
* A Liberal Defence of Israel
* Meretz USA Weblog
* Amir Mizroch - Forecast Highs
* Neville Teller's A Mid-East Journal
* Normblog
* Philosemitism
* Point of no return (Middle East's forgotten Jewish refugees)
* Pro-Israel Bay Bloggers
* Ray Cook (Israel, Zionism and the Media)
* Realistic Dove
* Simply Jews
* Unplugged Mike
* Yaacov Lozowick's Ruminations
* Z-Word Blog @ The Propagandist

WEBSITES ISRAEL:
* CIDI
* Cijo - Voor Israel, Voor Vrede
* Christenen voor Israel
* Engage (GB)
* Etsel over Jodendom & IsraŽl
* Israel Facts (NL)
* IsraŽl-Informatie linkpagina (NL/EN)
* IsraŽl-Palestina Info (NL/EN)
* Likoed Nederland
* MidEastWeb - Middle East News/Views
* Maurice Ostroff - Second Thoughts
* Missing Peace (NL)
* Peace With Realism
* VECIP - Vrije Encyclopedie Conflict IsraŽl-Palestina
* WAAR media werkgroep Israel
* Zionism & Israel
* Zionism On the Web

DIVERSE ONDERWERPEN:
* Brassť Sittard - Van linkse politiek tot Joodse genealogie
* Sittard Web Log - "politieke, sociale en groene berichten"
* At the back of the hill
* The Euston Manifesto
* The IgNoble Experiment
* Jeff Weintraub, Commentaries and Controversies
* Keesjemaduraatje
* Het Verraad van Links (Carel Brendel)
* Verbal Jam (NL)
* Zin en Rede
* SEO - Search Engine Optimization

NIET MEER GEUPDATE:
* Christians Standing With Israel - Blog
* IreneLancaster's Diary (on Aliyah, Judaism, Zionism and Politics)
* Jewish State
* Octogenarian
* Ratna's Review on Israel, Zionism and Peace (2005-2006)
* Sanda & Israel
* Z-Word Blog, Views on Zionism

RSS V 1.0
RSS V 2.0

FREE EMAIL SUBSCRIPTION
Subscribe to
ZNN
email newsletter for this site and others
.†

Powered by†groups.yahoo.com

IMO Blog - Israel & Midden-Oosten

© Alle teksten op deze blogs zijn eigendom van de schrijver, en dienen niet zonder toestemming gekopiŽerd te worden naar andere websites.

All entries copyright by the authors and or Zionism-Israel Information Center. Please forward materials by e-mail with URLS. Other uses by permission only. >

Zionism-Israel Info Center Site Map Definitions Issues (FAQ) Timeline History Documents Web Links Photo Gallery